2010-02-24 | 13:44:53

kalops

Just nu e pojkarna ute o åker pulka på gården o själv passar ja en kalops som kokar på svag värme, hittade jätte billig nöt kött som går ut imorgon när ja handlade igår så ja passar på då nöt e så dyrt annars, kalops e nog de enklaste som finns. tar lite tid men ingen tillredning knappt. för barnens skull gör ja min kalops lite annorlunda än det vanliga.

Mitt kalops recept:
400g nöt (räcker bra till 3 barn o en vuxen men 2 vuxna 2 barn skulle ja ta 500g istället)
1 stor eller 2 små morötter
2 msk mjöl
peppar
salt
1 buljongtärning eller fond till 5-6 dl vatten
0,5 dl grädde (riktig grädde -kan uteslutas men blir godare med)
ev lite soya för färgens skull
½msk tomatpure


stek köttet tills de får en fin färg salta o peppra, peppra lite mer än du brukar (tänk på all vätska) häll i mjölet o rör om, fyll på med vatten så det täcker köttet häll i morötterna som är delade i stora bitar. häll över grädden o tomatpuren

klart... nu ska de kokas med lock på på svag värme mellan 1-2½ timme beroende på storlek och hur man vill ha köttet. köttet e klart när man delar köttet o den lätt delar sig, brukar ta ca 1½ i köpe storlek. brukar för barnens skull ha den i nästan 2½ timmar så köttet ramlar av sig själv då barnen tycker inte om att tugga kött.

i ett vanligt recept är de 2 lagerblad o 8 kryddpeppar i men då e inte det lättaste att få upp o barnen blir misstänksamma o vill inte smaka, (tänkte handla sån där burk man lägger de i o låter de koka ihop med så man lätt får upp de) o lök e det i receptet i gentligen med men mina barn hatar de...

ett tips e om man kommer över billig kött att koka 1kg o frysa in halva till en annan måltid, så gör ja jämt, hela frysen full med matlådor till tillfällen man inte hinner laga istället för äta snabbmakaroner o hotdog (vilket barnen älskar o ja hatar)

Tycker om mat och bak o kommer nog börja blogga om recept och tips om recept och bra sidor...



Uppdatering: resultatet

0 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (visas bara för mig)

URL/Bloggadress:

Kommentar: